Monday, 28 February 2022

Varoluşunu bulmak

Bazı veliler soruyorlar: hocam benim çocuğu da computer'cu yapar mısınız? diye. Yani çocuk ana-babasının istediği olacak. Bu bence çok sakat bir eğilim, belki çocuk biraz büyüyüp kendini bulunca, olmak istediğinin bu olmadığını düşünerek mutsuz olacak. Belki sanata, belki bilime, belki spora ilgi duyacak, belki sosyal etkinliklere katılacak, ve böylece kendi varoluş nedenini bulup mutlu bir yaşam sürecek.

Tabii bence doğru olan insanlar evlenmeden önce yaşam hakkında bilgi sahibi olmalılar, kendilerini geliştirmeliler, çocuklarının kendilerinden farklı bir birey olacağı fikrini peşinen kabul etmeliler. Bence ana-babaya düşen görev çeşitli uğraş alanları ile çocuklarını tanıştırmak, örneğin resim araç gereçleri ile tanıştırmak, bir müzik aletini çalmayı bir öğretmen eşliğinde denemesini sağlamak, ve bu gibi. Eğitimin bilgi ile ilgisi yoktur, eğitim bir davranış biçimi kazandırmak demektir, bu da en verimli 0-6 yaş arası aile içinde olur, okul ise çok çeşitli meslek alanları hakkında bir farkındalık yaratmak içindir, örneğin bizler 1950-1960 yılları arasında ilk-orta-lise okuduk, temel bilimler fizik kimya matematik yanı sıra botanik, zooloji, astronomi, jeoloji, psikoloji, felsefe, sanat tarihi, bilim tarihi derslerimiz vardı, birer yıllık tanıtım amaçlı, nedir, o dalda kim neler yapmış, keşifler, icatlar hakkında farkındalık edindik.

Günümüz çarpık sisteminde bunların hiç birsi yok, dersaneye git, test çöz, kutucukları işaretle, "insan" bu mudur, sorarım size? İnsanın değeri kafasındaki bilgi, elindeki beceri yüreğindeki şefkat ile ölçülmeli, ne kadar para kazandığı ile değil, özetle var olmak ile varlıklı olmak arasındaki farka çocuk küçük yaşta ermelidir, bu da ancak aile içinde olur.

Varoluş derken nerelere geldim, toparlayacak olursam, varoluş nedenini bulmuş bir çok insan var. Peki bu insanları nasıl bileceğiz? Çok basit, yaptığı işi büyük bir zevkle güle oynaya ömür boyu yapan insanlar varoluş nedenlerini bulmuşlar demektir. Bir arkadaşımın kızı böyle: Ayşe Deniz Piyanist diye arayınca bulursunuz, pozitif enerjisi insanı içine çekip alıp götürüyor.